články o tom, ako nezmoknúť a zostať štýlový

Odkiaľ sa vzali dáždniky?

Dáždnik je vecou každodennej potreby a je zaujímavé, že vo svojej typickej podobe existuje už vyše 3500 rokov. Ukazujú to nálezy zo starovekého Egypta, Číny a Grécka. Aký je za ním príbeh?

V časoch starovekého Egypta by bolo označenie dáždnik nepresné, pretože sa používal len ako ochrana pred slnkom, odkiaľ pochádza aj jeho iné pomenovanie – „parazól“. Para znamená vo francúzštine (aj španielčine) štít a sol znamená slnko. Slnečník bol znakom prestíže a používal ho kráľovský dvor a náboženskí vodcovia.

Tradicny papierovy dazdnik v starovekej Cine
Tradičný papierový dáždnik v starovekej Číne

Podľa nálezov to bolo práve v Číne, kde sa rozhodli plátno voskovať a lakovať a používať slnečník aj ako ochranu pred dažďom. Stále však zostával výsadou tých najvyšších, pričom platilo – čím vyššie postavený človek, tým viac vrstiev jeho dáždnik mal. Čínsky cisár mal napríklad okolo roku 1100 pred naším letopočtom veľmi komplikovaný štvorvrstvový dáždnik.

Za čias starovekého Grécka a Ríma boli dáždniky vnímané ako luxusný dámsky doplnok. Už vtedy boli skladacie a spravidla ich nenosili samotné dámy ale otroci alebo boli pripevnené ku kočom. Muži vnímali dáždniky ako rýdzo ženskú záležitosť a jedine zženštilí rimania sa v tomto trende pripojili k ženám.

Po páde Rímskej ríše v 5. storočí nášho letopočtu dáždniky nadlho z Európy zmizli a do sveta sa vrátili až v 17. storočí vo Francúzsku, Taliansku a Anglicku. Mali už modernejšiu konštrukciu uľahčujúcu otváranie a zatváranie, avšak krycí materiál bol stále pomerne drahý (hodváb) a nie príliš odolný poveternostným vplyvom.

Jonas Hanway, prvy muz, ktory v Britanii nosil dazdnik
Jonas Hanway, prvý muž, ktorý v Británii nosil dáždnik na verejnosti [1]
Manufaktúrna výroba umožnila rozšírenie dáždnikov po celej Európe a dokonca aj do severnej Ameriky. Avšak tradícia použitia u žien stále pretrvávala až do polovice 18. storočia.

Zmena prišla vďaka pevnej vôli jediného muža. Jonas Hanway, cestovateľ a filantrop, nosil dáždnik na verejnosti po dobu 30 rokov. Na začiatku čelil posmechu, na konci ho spopularizoval aj medzi mužmi.

Moderná doba priniesla vynález kompaktného dáždnika v roku 1928 a moderného skladacieho mechanizmu v roku 1969, ktorý sa používa dodnes. Dnešné dáždniky môžu mať veľmi pevné konštrukcie z uhlíkových či sklených vlákien a vedia odolať aj vetru s rýchlosťou až 100 km/h.

 

 

Zdroje:
[1] http://www.atlasobscura.com/articles/the-public-shaming-of-englands-first-umbrella-user

http://www.umbrellahistory.net/umbrella-history/history-of-umbrella/
https://www.thoughtco.com/who-invented-the-umbrella-1992592
http://www.atlasobscura.com/articles/the-public-shaming-of-englands-first-umbrella-user