články o tom, ako nezmoknúť a zostať štýlový

Dáždnik, pršiplášť či membránová bunda?

Rozhodnutie, či ako ochranu pred dažďom zvoliť dáždnik, pršiplášť alebo membránovú bundu závisí od situácie. Každá z variant má svoje výhody a nevýhody a v článku ich skúsime stručne rozobrať.

Dáždnik

Je tu s nami už veľmi dlho ako píšeme aj v samostatnom článku o jeho histórii. Skladací je možné mať vždy so sebou a väčšinu svoj účel splní. Praktickosť je otázna, nakoľko voľná zostáva len jedna ruka. Problém nastáva v prípade silného vetra – vtedy sa dáždnik stáva menej efektívnym a nekvalitný dáždnik môže nenávratne poškodený skončiť v koši. Našťastie sa dnes nájdu aj dáždniky modernej konštrukcie, ktoré silný nápor vetra zvládnu bez poškodenia. Medzi také patria napríklad dáždniky BLUNT.

dazdniky

Pršiplášť

Ak plánujete hlavne presuny po meste a nebaví vás bojovať s dáždnikom vo vetre, vtedy je vhodné siahnuť po vkusnom pršiplášti, ktorý spoľahlivo ochráni pred lejakom i silným vetrom. Pršiplášte z materiálov ako polyuretán, či zmesové PVC dnes zvládajú aj mínusové teploty bez lámania a tak sa stačí pod pršiplášť teplejšie obliecť a zvládne použitie aj v zime. Dnes našťastie existujú dámske i pánske pršiplášte, ktoré vyzerajú veľmi elegantne a so správnymi doplnkami vytvoria zaujímavý outfit. Medzi také patria napríklad pršiplášte dánskej značky RAINS.

Lacné pršiplášte z igelitu či obyčajného PVC z pracovných potrieb splnia svoj účel tiež, ale do mesta, či kancelárie kvôli svojmu vzhľadu príliš vhodné nie sú.

prsiplaste

Membránová bunda

Ak podnikáte namáhavú fyzickú aktivitu ako je turistika a podobne, vo väčšine prípadov je ako ochrana pred dažďom vhodná membránová bunda, pretože lepšie „spravuje“ telesné teplo. Ak sa v dôsledku dažďa schladí, poskytne telu ochranu pred chladom a vetrom. Zároveň dokáže odviesť vodné pary vznikajúce medzi telom a bundou a čo je dôležité – zadrží v závislosti od materiálu aj dážď.

Problém nastáva pri výdatnejších zrážkach, kedy sa môže stať, že membrána nebude stíhať a vodu prepustí. Preto je na turistiku vhodné zabaliť si aj ľahký igelitový pršiplášť / pončo, ktoré sa dá cez bundu v prípade hustého dažďa prehodiť.

hiking

Pri cyklistike existujú špeciálne cyklistické bundy určené do dažďa, ktoré sú krátke a tak nezavadzajú pri šliapaní do pedálov. Majú dlhšiu chrbtovú časť, aby dážď nestekal priamo na zadok a na sedlo a bývajú tesnejšieho strihu, aby sa do nich vietor príliš neopieral a cyklistu nespomaľoval.

Záver

Na záver si skúsme zhrnúť plusy a mínusy jednotlivých alternatív:

Dáždnik:
+ skladný
+ zachová účes

– pri vetre menej efektívny (bočný dážď)
– nekvalitný sa vo vetre poškodí
– jedna ruka je obsadená

Pršiplášť:
+ chráni pred dažďom aj pri silnom vetre
+ pri vhodnom strihu dotvorí zaujímavý outfit
+ pri kvalitnom kuse vysoký vodný stĺpec

– nevhodný pri náročnejšej fyzickej aktivite
– nechráni pred zimou
– menej skladný

Membránová bunda:
+ odvádza vodné pary z tela
+ chráni aj pred chladom

– výdatnejší dážď môže prepustiť
– vyššia obstarávacia cena